ΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΠΕΤΥΧΕΙ

 

1. ΓΕΝΙΚΑ

Η φύση δεν παράγει απορρίμματα. Στα φυσικά οικοσυστήματα αυτό που θεωρείται απόβλητο από ένα οργανισμό, αποτελεί χρήσιμη πρώτη ύλη για κάποιον άλλο και έτσι, τίποτα δεν χάνεται και συνεχίζεται αρμονικά ο αέναος κύκλος της ζωής.

Εάν καταλάβουμε ότι τα σκουπίδια δεν είναι άχρηστα υλικά, αλλά χρήσιμες πρώτες ύλες για τις κατάλληλες βιομηχανίες , τότε θα συνειδητοποιήσουμε πόσο λάθος είναι η κατάληξη αυτών των υλικών στις χωματερές, με τεράστιο περιβαλλοντικό αλλά και οικονομικό κόστος.

 

2. OΓΚΟΙ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ

Χαρτί

Γνωρίζετε ότι…
Η έκρηξη των εντύπων κατακλύζει το σπίτι μας σε χαρτί κάθε είδους. Μπορεί πολλά απ’ αυτά (ειδικά τα διαφημιστικά) να δίνονται δωρεάν, το πραγματικό κόστος του χαρτιού όμως είναι πολύ μεγάλο. Το πόσο, γίνεται κατανοητό όταν δούμε τι κερδίζουμε από την ανακύκλωσή του. Για κάθε τόνο χαρτιού που ανακυκλώνουμε, λοιπόν, σώζουμε 17 δέντρα, 32.000 lt νερού, δύο βαρέλια πετρελαίου και 4.100 KWh ηλεκτρικού ρεύματος, ικανού να καλύπτει τις ανάγκες ενός σπιτιού για πέντε μήνες.Σημαντική είναι και η εξοικονόμηση αερίων του θερμοκηπίου (πάνω από 74%) καθώς και η μείωση του όγκου των απορριμμάτων. Ένας τόνος από υψηλής ποιότητας ανακυκλωμένο χαρτί μπορεί να αντικαταστήσει τρεις τόνους ξύλο για χαρτί. Δυστυχώς όμως, τα περισσότερα περιοδικά που κυκλοφορούν σήμερα στην Ελλάδα δεν χρησιμοποιούν ανακυκλωμένο χαρτί. Ταυτόχρονα, στην προσπάθεια για ιλουστρασιόν εκτυπώσεις το χαρτί επικαλύπτεται με καολίνη, η οποία περιέχει άργιλο. Ο άργιλος όμως δυσκολεύει την ανακύκλωση, καθώς δημιουργεί σβώλους και δίνει κακής ποιότητας ανακυκλωμένο χαρτί.
Η Κοιν.Σ.Επ. μετά από 4 χρόνια συνεχούς λειτουργίας με την ενεργό συμμετοχή των κατοίκων όλου του νησιού κατάφερε να ανακυκλώσει 23 τόνους χαρτί.

paper

Γυαλί

Γνωρίζετε ότι…
Ένα γυάλινο μπουκάλι θα φώτιζε ένα δωμάτιο για 8 ώρες. Κατασκευάζεται από άμμο (που μας δίνει πυρίτιο), ανθρακικό νάτριο και ασβεστόλιθο. Τα τρία αυτά υλικά συγχωνεύονται σε υψηλές θερμοκρασίες – και γι’αυτό απαιτείται σημαντική ενέργεια.Υπολογίζεται ότι για την κατασκευή ενός μπουκαλιού καταναλώνεται ενέργεια ίση με αυτή που καίει ένας λαμπτήρας 100 W σε οκτώ ώρες. Γιατί να πετάμε στα σκουπίδια αυτόν τον πλούτο όταν η ανακύκλωση ενός γυάλινου μπουκαλιού μας δίνει το ίδιο προϊόν με 50% λιγότερη ενέργεια ;; Πόσο μάλλον, όταν υπολογίζεται ότι με την ανακύκλωση αποσοβούμε εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ίσες με το ένα τρίτο του βάρους του μπουκαλιού.
Η Κοιν.Σ.Επ. μετά από 4 χρόνια συνεχούς λειτουργίας με την ενεργό συμμετοχή των κατοίκων όλου του νησιού κατάφερε να ανακυκλώσει 93 τόνους γυαλί.

bottles

Αλουμίνιο

Γνωρίζετε ότι…
Για την πρωτογενή παραγωγή 1 κιλού αλουμινίου από βωξίτη (που αντιστοιχεί σε 65 κουτιά) απαιτείται ενέργεια 19 κιλοβάτ. Όση ενέργεια δηλαδή που χρειάζεται μια τηλεόραση για να λειτουργήσει για 205 ώρες. Για την ίδια ποσότητα από ανακύκλωση απαιτείται ενέργεια 0,9 κιλοβάτ δηλαδή το 5% της αρχικής ενέργειας. Εξοικονομούμε με άλλα λόγια ενέργεια 195 ωρών !!!Ένα κουτί αλουμινίου που ανακυκλώνεται εξοικονομεί ενέργεια για να λειτουργήσει μια τηλεόραση για 3 ώρες. Με την ανακύκλωση αποφεύγονται εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) σχεδόν ίσες με το βάρος του. Για κάθε τόνο ανακυκλώσιμου αλουμινίου κερδίζουμε 4 τόνους βωξίτη, 37 βαρέλια πετρέλαιο, 500 κιλά σόδα και 100 κιλά ασβεστόλιθο.
Η Κοιν.Σ.Επ. μετά από 4 χρόνια συνεχούς λειτουργίας με την ενεργό συμμετοχή των κατοίκων όλου του νησιού κατάφερε να ανακυκλώσει 1230 κιλά κουτιά αλουμινίου (αναψυκτικών, μπύρας, κλπ)

alumin

Πλαστική σακκούλα

Γνωρίζετε ότι…
Παράγωγο του πετρελαίου και σύμβολο της σύγχρονης κοινωνίας μας, η πλαστική σακούλα μιας χρήσης έχει κατακλύσει τη ζωή μας. Πάνω από 60.000 τόνοι πλαστικού μιας χρήσης καταναλώνονται κάθε χρόνο στην Ελλάδα. Η παραγωγή τους υπολογίζεται ότι στοιχίζει περίπου 300 εκατ. ευρώ, δηλαδή 5 ευρώ το κιλό. Έχει υπολογιστεί ότι περίπου 4% της ετήσιας παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη για την παραγωγή πλαστικών, ενώ ένα επιπλέον 3-4% χρησιμοποιείται για να παραχθεί η απαιτούμενη για την κατασκευή των πλαστικών ενέργεια.Η κατασκευή μιας πλαστικής σακούλας διαρκεί περίπου ένα δευτερόλεπτο, η χρήση της 15 λεπτά και ο χρόνος διάσπασής της από 10 έως 50 χρόνια, ανάλογα με το περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται. Τόσο η παραγωγή όσο και η χρήση των πλαστικών έχει σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον. Για παράδειγμα 57% των σκουπιδιών στις παραλίες είναι διαφόρων ειδών πλαστικά. Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει πάνω από 1.000.000 πουλιά βρίσκουν το θάνατο σε παγκόσμιο επίπεδο εξαιτίας των πλαστικών, ενώ 10.000 ψάρια πεθαίνουν στη Μεσόγειο εξαιτίας των πλαστικών και άλλων μικροαντικειμένων που καταλήγουν στη θάλασσα.
Η Κοιν.Σ.Επ. μετά από 4 χρόνια συνεχούς λειτουργίας με την ενεργό συμμετοχή των κατοίκων όλου του νησιού κατάφερε να ανακυκλώσει 16,5 τόνους πλαστικής σακούλας.

sakoula

Πλαστικό μπουκάλι

Γνωρίζετε ότι…
Τα πλαστικά μπουκάλια, εκτός από το ότι αυξάνουν τον όγκο των σκουπιδιών αν δεν «τσαλακωθούν» (έχει υπολογιστεί ότι ο όγκος που καταλαμβάνουν κα΄θε ένα είναι 2,5 φορές το βάρος τους) θα χρειαστεί να περάσουν 400 – 500 χρόνια πριν αρχίσουν να αποσυντίθενται. Αντίθετα, ανακυκλώνοντας μισό κιλό PET πλαστικά μπουκάλια, εξοικονομεί κανείς ενέργεια ίση με 12.000 BTU.Η διαδικασία για την ανακύκλωση τους είναι η εξής : Χωρίζονται ανά είδος (PET, PVC, PP) πλένονται και κομματιάζονται . Από τις νιφάδες κατασκευάζονται διάφορα προϊόντα : από νέα πλαστικά μπουκάλια έως ύφασμα, επένδυση μαξιλαριών και μπουφάν. Έχει υπολογιστεί ότι 5 πλαστικά μπουκάλια είναι αρκετά για την επένδυση ενός μπουφάν, 25 μπουκάλια για ένα φλις παλτό και 26 μπουκάλια για να φτιαχτεί ένα κοστούμι από πολυεστέρα.
Η Κοιν.Σ.Επ. μετά από 4 χρόνια συνεχούς λειτουργίας με την ενεργό συμμετοχή των κατοίκων όλου του νησιού κατάφερε να ανακυκλώσει 22,5 τόνους πλαστικά μπουκάλια.

bottles_pl

Τηγανέλαια

Γνωρίζετε ότι…
C12BF731E1049DD88BE7171A750F88D5
Η Κοιν.Σ.Επ. μετά από 4 χρόνια συνεχούς λειτουργίας με την ενεργό συμμετοχή των κατοίκων όλου του νησιού κατάφερε να ανακυκλώσει 74 τόνους τηγανέλαιων.

tiganeleo

 

3. ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ – ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΡΥΠΩΝ (CO2)

energyΚάθε προϊόν που αγοράζουμε παράγεται με τη χρήση ενέργειας και κάθε επιπλέον κιλοβατώρα επιβαρύνει την ατμόσφαιρα με ένα κιλό διοξειδίου του άνθρακα. Η παραγωγή προϊόντων από ανακυκλωμένο υλικό απαιτεί λιγότερη ενέργεια από την παραγωγή τους από πρώτες ύλες. Συνεπώς, ένα από τα πολλαπλά οφέλη της ανακύκλωσης είναι ότι εξοικονομεί ενέργεια. Η ενέργεια που μπορεί να εξοικονομηθεί ετησίως με την ανακύκλωση των υλικών συσκευασίας και χάρτου αντιστοιχεί στην ενέργεια που καταναλώνει η πόλη της Αθήνας σε τέσσερις μήνες. Για κάθε τόνο απορριμμάτων που αποτρέπουμε από τις χωματερές και ανακυκλώνεται ή κομποστοποιείται , αποφεύγεται η έκλυση 260-470 κιλών ισοδύναμου διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

Αν όλοι οι κάτοικοι της Ελλάδας ανακυκλώναμε τα αλουμινένια κουτάκια που αγοράζουμε (κουτάκια αναψυκτικών, μπύρας, κλπ) οι ελληνικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα μειώνονταν κατά 250 χιλιάδες τόνους ετησίως. Επίσης, αν ανακυκλώναμε όλα τα τα υλικά συσκευασίας και χάρτου θα αποφεύγονταν η έκλυση 3,84 εκατομμυρίων τόνων διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

4. ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΕΙΣ

teachingΣτα πλαίσια των εκπαιδεύσεων που πραγματοποίησε η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση «Καλλονή – Κελλιά» Τήνου για το 2013 θα πρέπει να σημειωθεί ότι την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2013 υποδεχτήκαμε περί τους 30 εκπαιδευόμενους άνεργους από το νησί της Σύρου για να ενημερωθούν στις εγκαταστάσεις μας σε θέματα ανακύκλωσης, προστασίας περιβάλλοντος και κοινωνικής οικονομίας.

Το Σεμινάριο οργανώθηκε από τον Οργανισμό Παιδείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης στα πλαίσια της Τοπικής Πρωτοβουλίας Απασχόλησης για άνεργους από ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.

Επιπλέον τις εγκαταστάσεις μας έχουν επισκεφθεί δημοτικά σχολεία, σύλλογοι καθώς και τα ΚΑΠΗ του νησιού.

Δείτε εδώ όλες τις εκπαιδεύσεις στις εγκαταστάσεις μας.

Πηγές:
http://www.tovima.gr/society/article/?aid=480308
http://www.flickr.com/photos/epsos/5444678656/
http://www.flisvosmarina.com/el-gr/Images/Content/PerivallontikosElegxos/poso_kala_perivalodika_enimeromenoi_eimaste.aspx/